Arbetsordning för hantverkare under renovering av badrum

Planerar du att renovera badrummet har du mycket mer att tänka på än bara hur du vill att det ska se ut. Det är nämligen ett stort projekt som kräver en viss arbetsordning, något som är viktigt att tänka på när man ska anlita hantverkare – alltifrån rörmokare till plattsättare. Kommer dom i rätt ordning kommer arbetet flyta på bättre och det är därför avgörande med god planering.

Rivning och grovarbete

Innan man kan börja bygga upp ett nytt badrum behöver det gamla rivas ut. Ska man göra om allt från grunden kommer man troligen behöva både en rörmokare, en elektriker samt eventuellt en plattsättare som kan genomföra rivningen. En rörmokare behövs för att plocka bort alla installationer som har med vatten att göra, och elektrikern ser till att rummet blir strömlöst och säkert att arbeta i.

Plattsättaren river ner gammalt ytskikt för förbereder för nytt. Vill man så kan man såklart riva ut det gamla badrummet på egen hand men det är då viktigt att man känner sig trygg och säker på vad man gör.

Grunden till det nya badrummet

När det gamla badrummet är väck är det återigen dags för en rörmokare att göra sitt. Nya rör och ledningar behöver dras om i ett tidigt skede av renoveringen, och detsamma gäller med elen. Eftersom man gärna vill dölja så mycket av dessa arbeten som möjligt är det en förutsättning att det genomförs innan nya väggar och golv kommer på plats.

Ytskikt och installationer

När rördragningar och el är på plats är det dags för det roliga – att välja och sätta in ytskikten. Detta görs i regel av en plattsättare men många snickare erbjuder också badrumsrenoveringar av olika slag.

När golv och väggar är på plats är det återigen dags för rörmokaren att koppla på vatten till handfat, dusch och bad samt toalett. Även elektrikern kommer igen för att koppla på alla eldrivna installationer så som belysning.